De Oud-Katholieke Kerk

een oude kerk die met haar tijd meegaat

‘Als ik zeg dat ik oud-katholiek ben vragen mensen soms: “is de mis dan in het Latijn?” Je moet altijd uitleggen dat oud niet ouderwets betekent.’ aldus parochiaan Jitske. Oud staat voor: terug naar de leer en de gebruiken van de kerk van de 1e tien eeuwen na Christus. Katholiek staat voor een kerk met priesters, bisschoppen en diakenen en 7 sacramenten. Het taalgebruik van de liturgie is plechtig en er wordt veel geknield tijdens de mis. Toch is het juist de mooie liturgie met zijn symbolen en de vele prachtige liederen, in combinatie met de inhoudelijke preken die steeds weer nieuwkomers van zeer verschillende achtergrond naar onze kerk trekt.

Jitske: ‘het leuke van de Oud-Katholieke Kerk is juist dat zij op veel punten heel erg met haar tijd mee gaat.’ Zo mogen priesters al sinds de jaren ’20 trouwen en kunnen sinds 1999 ook vrouwen priester worden. Ook zijn homo’s gewoon welkom en kan een verbintenis (geen huwelijk) tussen hen ingezegend worden. Binnen de kerk is veel ruimte voor verschillende opvattingen over levensvragen en theologie.

De Oud-Katholieke Kerk is in ons land een kleine kerk met circa 10.000 leden in 30 parochies, maar is internationaal verbonden met een aantal eveneens onafhankelijke katholieke kerken, met anglicanen en oosters-orthodoxen. De bisschoppen van Haarlem en Utrecht worden met de voornaam aangesproken en worden gekozen, niet benoemd. Beslissingen worden genomen in samenspraak met de parochies en de pastores. Een paus hebben we niet, al drie eeuwen niet.