Verlicht de last en laat ze glimlachen!

Veel migrantenvrouwen, vaak uit de Filippijnen en Indonesië, werken in Hong Kong als inwonend huishoudelijke hulp. Sinds 1986 vangt het Bethune Huis in Hong Kong deze vrouwen op als ze in de problemen komen met hun werkgevers. Het gaat dan vaak om het niet betalen van hun loon, maar helaas
is er ook regelmatig sprake van fysiek geweld of seksueel misbruik. Het Bethune Huis biedt de vrouwen een veilig onderkomen, inclusief maaltijden. Daarnaast wordt medische zorg en juridisch advies aangeboden. De vrouwen hebben vaak trauma’s opgelopen en daarom is ook therapie ter plekke
beschikbaar. Het Bethune Huis heeft twee opvanglocaties en heeft ruimte voor in totaal 24 vrouwen.
Tijdens de Covidpandemie hadden de migrantenwerkers in Hong Kong het moeilijk. Ze maakten zich niet alleen zorgen over hun gezondheid maar ook over hun financiën. Ze wisten namelijk niet of ze hun banen konden behouden.

Werkgevers raakten hun baan kwijt waardoor zij de migrantenvrouwen niet meer in dienst konden houden. Die raakten daardoor ook hun baan kwijt, maar dat niet alleen: ze hadden meteen geen onderkomen meer. Zij die nog wel werk hadden, hadden door de toenemende druk op de maatschappij vaker te maken met fysiek geweld en seksueel misbruik door hun werkgever. Het kwam ook voor dat de migrantenvrouwen ontslagen werden als ze positief getest werden op corona. Vanwege het reisverbod strandden ze in Hong Kong. Zij moesten hun visum verlengen en hadden onderdak nodig totdat het reisverbod werd opgeheven. Al meer dan dertig jaar heeft het Bethune Huis twee opvanglocaties met steeds wisselende inwoners. Maar tijdens de coronapandemie moest Het Bethune Huis haar werkwijze veranderen. In verband met de coronaregels kon elke locatie minder vrouwen huisvesten. Er werd toen besloten om op één locatie alleen de met corona besmette vrouwen onderdak te geven en het Bethune
Huis heeft samen met vijf andere hulporganisaties de krachten gebundeld om met elkaar de groeiende vraag naar opvang aan te kunnen.

Naast de gebruikelijke opvang hebben het Bethune Huis en deze andere hulporganisaties hulp aangeboden aan vrouwen die in quarantaine zaten in hotels en in andere door de overheid
geregelde isolatie-faciliteiten. Deze vrouwen ontvingen een ‘care pack’. Hierin zaten o.a. vitamine C tabletten, een thermometer, zelftests, medicijnen voor griep- en verkoudheidsklachten, instant noedels of instant rijst, ontbijtgranen, koekjes en water. Elk pakket bevatte proviand voor drie dagen.
De afgelopen jaren hebben wij regelmatig uw steun gevraagd voor het Bethune Huis, voor cursussen ‘Ken je rechten en het legale proces’ en ‘Stress reductie’, voor kosten die gepaard gaan met de rechtsgang, voor steun tijdens de pandemie etc. Deze maand willen wij graag uw steun vragen voor een nieuw
project van het Bethune Huis: “Lighten the load and make them smile” oftewel ‘Verlicht de last en laat ze glimlachen!’ Zolang de problemen met hun vorige werkgever niet zijn opgelost, mogen de vrouwen volgens de wetgeving van Hong Kong geen ander werk doen en zijn ze afhankelijk van het Bethune Huis voor onderdak en eten. Door hun problematische situatie en opgelopen trauma’s ervaren de vrouwen gevoelens van depressie, machteloosheid en uitzichtloosheid. Er wordt met verschillende activiteiten geprobeerd om de vrouwen plezier en positiviteit te laten ervaren in de hoop daarmee de last van die gevoelens te verminderen. Het gaat om leuke én zinvolle activiteiten die een psychologische en emotionele verademing voor deze vrouwen zijn. Zo zijn er verschillende dagjes weg gepland en worden er verschillende cursussen gegeven waardoor de vrouwen na afloop van de rechtszaak
gemakkelijker een nieuwe werkgever kunnen vinden:

Dagjes uit ter ontspanning:
Voor de maand juli staat een museumbezoek gepland, voor augustus een picknick en in oktober hopen de vrouwen te kunnen genieten van een boottocht. De kosten bedragen € 11 per persoon, inclusief vervoer.


Cursussen:
EHBO Cursus (gegeven door het Rode Kruis in Hong Kong). De hele cursus kost inclusief reiskosten € 60 per cursist. Het Bethune Huis wil heel graag dat iedereen deze cursus kan volgen maar het is helaas nog niet gelukt hiervoor financiering te vinden. Helpt u mee om voor 16 vrouwen deze EHBO cursus mogelijk te maken?

Studiedagen over kinderverzorging De kosten voor een studiedag bedragen € 18 per cursist. In totaal zijn er zes studiedagen gepland. Voor vier hiervan is de financiering al rond. Graag wordt uw hulp gevraagd om ook de andere twee studiedagen te kunnen realiseren.


Kookcursus van 6 lessen. De kosten bedragen € 15 per les per persoon, incl. alle ingrediënten.

U kunt bijdrage via de collecte of via de onderstaande QR code die tot eind 2023 geldig is.