Schatten Vinden

Eva Meeusen-Henniger en Gesineke Veerman ontwikkelden een methode voor volwassenen en kinderen die meer willen weten over de Bijbel als inspiratiebron. Onlangs verscheen de omnibus van Schat Zoeken met de eerste vier delen en op 16 mei zal de methode worden gepresenteerd tijdens de Provinciale Synode. Een fantastische mijlpaal, de omnibus van Schat Zoeken. Maar Eva en Gesineke zijn pas op de helft. “Wij gaan nu beginnen aan de tweede cyclus, waarin alle thema’s nóg eens aan bod komen. Het idee is dat je telkens weer terugkeert bij eerdere thema’s, en deze steeds verder verdiept. Net zoals dat in je eigen leven gaat, eigenlijk. En dat is ook precies onze bedoeling. Het idee dat je het verhaal zelf actueel en urgent kunt maken, past erg bij onze geloofstradities. Het mooiste voorbeeld van iemand die op die manier met de verhalen omging is natuurlijk Jezus zelf.”

Waar halen jullie de inspiratie vandaan om door te gaan met schrijven?
“Uit ons dagelijkse leven en natuurlijk uit de Bijbel. Maar we worden ook enorm geïnspireerd door ‘onze’ kinderen van de kinderkerk. Kinderen kijken anders naar de wereld en door hun onverwachte vragen en opmerkingen dwingen zij ons ook om op een andere manier naar het leven en de Bijbel te kijken. Dat geeft steeds nieuwe energie voor het schrijven!”

Wat is voor jullie zelf de grootste ontdekking geweest?
“Dat kinderen en volwassenen samen een leerproces aangaan, en met elkaar in gesprek raken. En hoe verbindend en rijk zo’n proces kan zijn. De Bijbel is een boek van ‘er staat niet wat er staat’ en ‘er staat meer dan er staat’. De auteurs spelen een heilig spel met sleutelwoorden en motieven die in je mee-
resoneren, als je de teksten op een diepere manier beluistert. En zo vind je ook de sleutel om de teksten te verbinden met jouw leven van iedere dag. Ook kinderen kunnen dit leren, al lijkt het misschien moeilijk. Eigenlijk is het vooral een kwestie van wennen. Daarom kiezen we er heel bewust voor om alle thema’s vanuit de schepping op te bouwen. En dan begrijpen kinderen, als het aan bod komt, meteen waarom het midden op de dag aardedonker wordt als Jezus sterft, en waarom de wonderbare spijziging om liefde draait. We hebben zelf gemerkt in onze kinderkerk dat, door deze aanpak, de kinderen het stadium
van ‘bestaat God nou wel of niet?’ en ‘dat wonder kan in het echt toch helemaal niet!’ snel voorbij zijn.”


Hebben jullie de teksten zelf geschreven of hebben anderen, theologen bijvoorbeeld, ook iets bijgedragen?
“Het is van A tot Z een eigen product. Gesineke ontwikkelt al jarenlang methodes voor kinderen en jongeren, en we draaien beiden al decennialang kinderkerk/kindernevendienst, zodat we precies weten wat er nodig is. Zelf zijn wij geen theologen, en daarom zorgen we ervoor dat alle teksten die wij
schrijven door een theoloog worden gelezen, voordat we ze publiceren. Vaak zijn dat Oud-Katholieke pastores, maar er is ook een protestantse dominee bij. De samenwerking die zo ontstaat ervaren wij zelf als heel verrijkend en bijzonder, en heeft echt tot een betere methode geleid. Onze eigen achtergrond
in de ontwikkelingspsychologie, methodiekontwikkeling en bedrijfskunde, zie je ook in de teksten terug. Soms moeten we uitkijken dat het niet te ‘therapeutisch’ wordt, maar het zorgt er wel voor dat de teksten goed aansluiten bij de belevingswereld van kinderen en jongeren, en dat we met beide benen op de grond blijven staan. Maar eerlijk gezegd zijn onze belangrijkste ‘meelezers’ de kinderen van onze kinderkerk. Zij hebben alle vragen en opdrachten uit onze methode uitgeprobeerd en we luisteren altijd
naar hen: wat er ‘’niet werkt’’ of simpelweg niet aanslaat bij de kinderen, dat laten wij weg of passen wij aan, zodat het wél past bij hun belevingswereld.”

Weten jullie welke doelgroepen gebruik maken van de methode Schat Zoeken?
“Diverse pastores en kinderkerk-coaches gebruiken onze methode. En we weten ook dat ouders met kinderen die in het buitenland wonen onze methode gebruiken voor (Nederlandstalige) geloofsopvoeding thuis. Maar er zijn ook behoorlijk onverwachte doelgroepen: zo kennen wij een dominee die onze methode gebruikt in de verpleeghuizen en ziekenhuizen die zij bezoekt. Als je je
een beetje kunt inleven in deze doelgroepen, dan is het niet moeilijk om in te zien dat, bijvoorbeeld, de thema’s God, Liefde en Troost van grote waarde kunnen zijn voor deze mensen.”

Wat zouden jullie willen zeggen tegen de mensen die jullie methode nog niet gebruiken?
“Schaf één of meerdere delen (of de Omnibus) van Schat Zoeken aan, en laat je verrassen door de inhoud en de werkwijze! We weten dat mensen die, op welke manier dan ook, in de kerk met kinderen werken, toch graag het liefste vasthouden aan ‘het bekende’. Dat gold vroeger ook voor ons, laten we eerlijk zijn! Maar het kan juist een uitdaging zijn om het een keer helemaal over een andere boeg te gooien en onze materialen uit te proberen.”

De methode Schat Zoeken is verkrijgbaar via BraveNewBooks én via de boekhandel. Als je bestelt bij BraveNewBooks, dan wordt 10 procent van de opbrengst gedoneerd aan het Liliane Fonds.

Aanbeveling van pastoor Age Kramer op de achterzijde van Schatzoeken: ‘Schat zoeken is een prachtige methode voor jongeren om met elkaar en met zichzelf in gesprek te komen. Bijbelverhalen zijn (soms onmisbare) hulpmiddelen en zo hoort het ook. Jongeren moeten niet de wereld van een Bijbelverhaal binnenstappen maar kunnen leren een Bijbelverhaal in hun leven te laten stappen.

zie ook : oud katholieke nieuwsbrief