Lekker Gezond Goedkoop, wij doen mee

De predikant van de Waalse Kerk te Leiden, mevr. F. Weber, nam het initatief om een project te starten voor klanten van de Voedselbank. Zij vroeg mij om mee te doen. Het gaat er om voedsel in te zamelen dat een aanvulling vormt op de standaardpakketten van de Voedselbank, met name proteïnerijke produkten. Dit is de Verzamel Gezond Actie.

Deze wordt vervolgd met projecten “Zinvol Koken”. Kleine groepjes belangstellenden leren om goedkoop en evenwichtige, gezonde maaltijd klaar te maken voor maximaal € 3,50.

Er zijn per project 3 sessies: de eerste sessie gaat over Voeding en Gezondheid. Men leert anders koken in moeilijke tijden. De voeding moet immers “rijk” zijn en niet de eter! Deze sessie wordt medebegelid door een diëtiste en een huisarts.

De tweede sessie gaat over voeding en budget beheer, onder het motto “wie niet rijk is moet slim zijn”. Er is begeleiding van een budgetdeskundige.

De laatste sessie gaat over voeding en zingeving “want de mens leeft niet bij brood alleen”. Hierbij is begeleiding van een geestelijke (dominee, pastoor eventueel later imam).

Na een drietal proefprojecten in de zomermaanden vond op 9 november jl. de officiële aftrap plaats in eetcafé Sijthof.

Diverse kerkden doen mee met het verzamelen van aanvullend voedsel. Enkele kerken zijn in staat om een kookprject te sponsoren omdat ze ook de gelegenheid hebben om te laten koken. Het is de bedoeling dat deelnemers aan een project zelf “ambassadeur”worden voor een volgend project, zodat het steeds wrodt uitgebreid en er meer mensen gaan deelnemen.

Het is een mooi project en wij zamelen daar graag voedsel voor in.