Begin herstel muurschilderingen

Deze week is een begin gemaakt met het herstel en groot onderhoud van de muurschilderingen van Chris Lebeau die onze kerk opluisteren. Drs. Pier Terwen(projectleider), Rob Bremer(conservator/restaurateur) en ir. Rob Crevecoeur(technisch begeleider) hebben een aanvang gemaakt met datgene wat nodig om de muurschilderingen ook voor de jaren die komen in goede staat te houden.

Voor Bremer en Terwen zijn de schilderingen niet onbekend. In het midden van de jaren ’90 hebben zij de toenmalige restauratie en conservering uitgevoerd. Crevecoeur verzorgt het klimaattechnische deel van het huidige project.

Deze week zijn op drie plaatsen in de kerk loggers, meetinstrumenten, geplaatst. Een van de loggers hangt aan de raam-/straatzijde van de kerk op hoogte, eentje bevindt zich op het koor en de derde in de kap. Deze apparaten zullen daar een jaar blijven hangen en maandelijks, in het begin, worden uitgelezen. De opgeslagen data worden na de uitlezing geanalyseerd. Na het analyseren van al die meetgegevens zal begonnen met de daadwerkelijke schoonmaak. Schimmels of sporen op de muurschilderingen zullen dan verwijderd worden en er zal gekeken worden wat er te doen valt aan de scheur die achterin de kerk door de muur en de schilderingen loopt.

Op de foto’s ziet u:

1. Piet Terwen, Rob Bremer en Rob Creveoeur.
2. Het plaatsen van de logger aan de raamzijde.
3. Het opnemen van de schade bij de breuk bovenin de kerkmuur.